Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Nyheter och pressmeddelanden

Filtrera listan genom att klicka på önskad nyhetsform.

Våga vägra vanlig trall

Nästan 90% av allt trallvirke som säljs idag är tryckimpregnerad furu, och det är lätt att förstå med tanke på pris och hållbarhet. Ändå finns det numera en rad andra intressanta alternativ för den som vill ha en annorlunda altan, men inte vill ha tropiska träslag från utrotningshotade regnskogar på sitt samvete. Nedan kan du läsa om några alternativ från Moelven.

 

Furu som värmebehandlas får i och med processen flera bra egenskaper. ThermoWood har ett bra motstånd mot röta och är formstabilt. Risken för sprickor och kupning är minimal. Den karakteristiska bruna färgen har en fin lyster och behålls med ytbehandling. Svanenmärkt.

 

 

För den som vill ha en trall med samma egenskaper som ThermoWood furu och samtidigt vill skapa känslan av ett skeppsdäck, blir ShipDeck det naturliga valet. Springan mellan de specialfrästa trall-brädorna av ThermoWood tätas med en svart dekorlist. ShipDeck lämpar sig bäst under tak.

 

Ask är ett hårt träslag som klarar slitage mycket bra. Ytan är len, i princip kvistren och mycket behaglig att gå på. TermoAsk har värmebehandlats helt utan kemikalier och har därmed ett bra skydd mot röta.  Blir naturligt vackert grått om man lämnar det obehandlat. Ekologiskt.

 

Läs mer

Våga vägra vanlig trall

Olyckor händer inte bara andra

Plötsligt en dag händer det bara, förmodligen när du minst anar det. Det kanske var lite regnigt och halt, och du hade lite extra bråttom. Du halkar till, stegen viker sig eller räcket ger efter... Det är lätt hänt och det händer inte bara andra.

Sammanlagt sker nästan 200 allvarliga fallolyckor varje år i byggbranschen, och givetvis många fler mindre allvarliga olyckor. Men hur undviker man dem? Lösningen är förstås kunskap och försiktighet, och förmågan att förebygga dem.

 

Hårdare krav

Arbetsmiljöverket ställer allt hårdare krav för att förebygga fallrisker, redan vid arbeten på bara två meters höjd. Det handlar om allt ifrån att upprätta arbetsmiljöplaner till säkerhetsutrustning och utbildning. Ett av de företag som erbjuder utbildningar i fallskydd är Skydda. Deras utbildningar tar bland annat upp riskanalys, säkerhetsutrustning och förankringsteknik. Kontakta oss när du vill gå deras utbildningar.

Läs mer

Limträ håller

Limträ är ett hållbart material i alla bemärkelser. Det är vackert, lättbearbetat, miljövänligt och dessutom ett av de starkaste konstruktionsmaterialen som finns i förhållande till sin vikt. Det gör limträ till ett enkelt, praktiskt och spännande material att jobba med, oavsett om det är uterum och gästhus eller ishallar och hotell man bygger. 

Fler upptäcker limträ

Med limträ går det att skapa större spännvidder och smäckrare konstruktioner, tack vare den höga hållfastheten. Så tänker man sig ett uterum med stora glaspartier är limträ perfekt till den bärande stommen. Det har snickare vetat länge och nu har även konstruktörer, arkitekter och byggfirmor börjat upptäcka limträ på allvar. Därför ser vi nu limträ i allt fler sammanhang – från det stora och spektakulära till det mindre och funktionella. Dessutom har limträ unika egenskaper som gör att det är minst lika brandsäkert som till exempel stål och betong. Limträ behåller sin bärförmåga och stabilitet även vid brand, till skillnad från stål.

 

Minskar koldioxidutsläppen  

Limträ är förstås också ett hållbart val sett ur miljöperspektiv, eftersom träd binder koldioxid och är en förnybar råvara. Undersökningar visar faktiskt att klimatpåverkan under byggprocessen är ungefär hälften så stor för en träbyggnad som för motsvarande byggnad i betong.

  

Klimatsmart byggande

Även om vi bygger mycket i trä här i Sverige, så kan vi fortfarande bli mycket bättre på att utnyttja skogens förnybara resurs. Genom att använda mer limträ kan vi kraftigt reducera koldioxidutsläppen och bygga klimatsmart.

 

Starkt och vackert. Med limträ går det att göra smäckrare konstruktioner eftersom det har högre hållfasthet än vanligt konstruktionsvirke. Perfekt när det t.ex. ska vara stora glaspartier till uterummet.

Läs mer

Limträ håller

Papp för riktigt flacka tak

TopTite3° är det passande namnet på en ytpapp för tak ända ner till 3° lutning. Den passar för såväl gamla som nya tak.

Pappen består av en stark och stabil polyesterstomme, men är samtidigt smidig och flexibel även vid låga temperaturer tack vare elastomerasfalt (SBS). Den har självklistrande kanter täckta med en skyddsfolie.

 

Underlaget ska vara fast, av råspont eller plywood. TopTite3° från T-Emballage kan med lätthet även monteras på gammal slät takpapp om den är ren, jämn och torr. Den är dock inte lämplig för tak med invändig avvattning (takbrunnar).

 

Läs mer

Papp för riktigt flacka tak

Tänk framåt

Säkert har många av dina kunder problem med dåliga dräneringar redan idag, och problemen lär inte bli färre. Om man ska tro klimatexperterna, lär skyfall komma allt tätare i framtiden, så det gäller att dränera ordentligt om det ska hålla.

Godkända dräneringsrör

Använd alltid rörsystem som är godkända och NordicPolyMark-märkta för nordiska förhållanden. Röret ska vara styvt och minst 100 mm i diameter för att få en väl fungerande dränering. Det läggs med en lutning om 5 cm på 10 meter och rörets hjässa ska alltid ligga lägre än underkanten på husgrunden.

 

På marknaden förekommer olika typer av fuktspärrar. Ett bra alternativ är T-Spärr från T-Emballage, ett effektivt system som bygger på väl beprövad teknik med en P-märkt och godkänd fuktskyddsmatta. I systemet ingår också en rad tillbehör som gör monteringen enklare. Mattan är tillverkad av HD-polyeten och har en luftspalt på 8 mm. Åldersbeständigheten är minst 50 år.

 

Anslut dagvatten rätt

Tillsynsbrunnen blir högsta punkt på ledningen med lutning till rensbrunnen, så man enkelt kan komma åt att spola systemet. Från rensbrunnen ansluts därefter dagvattnet. Tänk på att inte ansluta dagvatten från t.ex. takytor, källartrappor eller garageinfarter direkt till dräneringssystemet. De bär smuts med sig och ska avledas till ett tätt dagvattensystem. Likaså får inte brunnar med t.ex. vattenlås anslutas eftersom de riskerar att sätta igen systemet.

 

Grus runt röret

Grusbädden och återfyllnadsgruset ska vara tvättad för att ge en stor genomsläpplighet för vatten och eliminera igensättning. Se till att inga stora stenar ligger mot röret som kan skada dräneringsröret över tid.

 

 

Gelias fiberduk är tillverkad av polypropylenfiber som nålfiltats och/eller termiskt bundits till en duk med goda hållfasthets- och dräneringsegenskaper och den uppfyller samtliga krav enligt NorGeoSpec 2002.

Läs mer

Tänk framåt

Varning för dåligt drag efter fönsterbytet

Har du tänkt på vad om händer med ventilationen i huset när du bytt fönster? I gamla hus påverkar det självdraget, precis som tilläggsisoleringen och bytet från oljepanna till bergvärme. Luftomsättningen avstannar, luftfuktigheten ökar och cirkulationen försämras. Visst ska huset vara tätt mot drag, men det måste fortfarande kunna andas.

Självdragshus

Hur kan man då förbättra inomhusklimatet med hjälp av ventilationen? I gamla självdragshus rekommenderas friskluftsventiler i sovrum, vardagsrum och allrum. I bad, tvätt och toalett bör man installera badrumsfläktar. Bäst är att låta fläkten gå på konstant låg fart för att skapa en grundventilation och att den sedan automatiskt varvar upp när det blir fuktigt. Alternativt kan man montera en centralfläkt och ett kanalsystem.

 

70-talshus

Hus byggda från tidigt 70-tal och fram till 80-talet, har ofta en mekanisk ventilation centralt placerad på vind eller i spiskåpa, där luften sugs ut ur huset via bad, tvätt och toalett. Ett vanligt problem är att det saknas friskluftsventiler i sovrum, vardagsrum och allrum. Det får ofta till följd att det upplevs som instängt och fuktigt i våtutrymmena. Lösningen är då inte att öka utsuget, utan i stället att se till att det kommer in luft i huset via friskluftsventiler. Ännu ett sätt att ventilera en bostad på, är via en värmeväxlare, som återvinner värmen i frånluften för att värma upp tilluften.

Läs mer

Varning för dåligt drag efter fönsterbytet

Sommarpimpa fönstret!

Snart blir det så där soligt och varmt igen! Men det finns skydd, både mot sol och insyn. Kom ihåg det när du beställer fönster från Elitfönster nästa gång (givetvis kan alla deras tillbehör komplettera befintliga fönster också!).

Elitfönster har nyligen lanserat sin persienn Plus, som är en utveckling av det klassiska solskyddet. Plusmodellen saknar draglina och har istället förspända linor och steglös manövrering med handtag på underlisten. Det uppfyller alla barnsäkerhetskrav, precis som alla deras solskyddsprodukter. Ett annat alternativ är en TopDown plissé som fungerar både som sol- och insynsskydd. Den kan ställas i valfri position och passar därför extra bra till stora helglasade fönsterpartier. TopDown plisséer ger ett behagligt och mjukt ljus i rummet.

Testvinnande myggnät

Med värmen kommer även myggen, som vill in och stickas! Givetvis har Elitfönster också ett effektivt myggnät som just blivit testvinnare i tidningen Hem och Hyra – till myggens stora förtret.

Läs mer

Sommarpimpa fönstret!

360° Rock

Den bärbara lilla högtalaren AudioCube, ger en större musikupplevelse än man tror med sina högtalare på alla fyra sidor. Den mäter endast 12x12 cm. Basljudet förstärks av ytan som den står på. Koppla upp den mot din smartphone eller surfplatta via bluetooth eller kabel. Laddas full på 3 timmar och ger upp till 12 timmars rock.

Läs mer

360° Rock

Musik istället för buller!

Det här är skyddskåporna som stänger ute bullret och låter dig lyssna på skön musik istället. Work Tunes Pro har inbyggd radio och fler nya finesser, t ex inbyggd antenn, möjlighet att lagra fem stationer, en röst som guidar dig till rätt frekvens och möjligheten att även ansluta din mobil via kabel för att lyssna på spellistor, podcast m m.

Läs mer

Musik istället för buller!

Bits i färg

Snart slipper du stå där och fumla och kan hitta rätt bits på nolltid. Alla i Edwins nya hållare är nämligen färgkodade. Smart!

Läs mer

Bits i färg

Värmeväst - Nyhet från Makita

Makita lanserar två nya värmevästar som inte bara håller dig varm i kylan utan också ser till att du aldrig drabbas av batteritorsk för mobilen. Inuti finns nämligen en finurlig ficka där du laddar mobilen medan du jobbar. Skillnaden mellan de två västarna är gångtiden.

Läs mer

Värmeväst - Nyhet från Makita

Årets största lilla nyhet

Efter succén med ESSBOX System, lanseras nu ESSBOX Mini. En mindre väska som är kompatibel med samma smarta system och alla skruvförpackningar från ESSVE. Särskilt smidig vid jobb som inte kräver så mycket skruv och infästning. 60% av originalet.

Läs mer

Årets största lilla nyhet

Viktig säkerhetsinformation - BOSCH

Viktigt säkerhetsinformation till ägare av vinkelslipar i serierna GWS 20, GWS 22, GWS 24, PWS 20, PWS 1900 och PWS 2000, samt modellen GWS 24-230 JVX Professional med broms.

Ägare av vinkelslipar i serierna GWS 20, GWS 22, GWS 24, PWS 20, PWS 1900 och PWS 2000 från produktionsperioden juni till augusti 2016 samt modellen GWS 24-230 JVX Professional med broms från produktionsperioden februari till oktober 2016 ombes att beakta följande: Dessa apparater får från och med nu inte längre användas eller lämnas vidare. Berörda apparater kommer att repareras eller bytas ut utan kostnad. Under följande länk hittar du Säkerhetsanvisning.

 

Art nr

Produktnamn

0601882M03

GWS 22-230 JH

0601850L03

GWS 20-230 H

0601850M03

GWS 20-230 JH

0603359W03

PWS 1900

0601884M03

GWS 24-230 JH

06033C6001

PWS 2000-230JE

0601881M03

GWS 22-180 JH

0601882M0A

GWS 22-230 JH

0615990EZ9

GWS 20-230JH+PromoAG

0615990H1S

GWS20-230H+GWS850C

0615990H1T

GWS20-230H+GWS850C

0615990H1U

GWS20-230JH+GWS850C

0601864Z04

GWS 24-230 JVX

0601864U04

GWS 24-230 JVX

 

Så här kontrollerar du om din vinkelslip berörs: 

1. Kontrollera om du har en apparat av någon av de berörda modellerna:

Följande modeller kan vara berörda: Apparater tillverkade i Ryssland i serierna GWS 20, GWS 22, GWS 24, PWS 20, PWS 1900 och PWS 2000. Du kan läsa av vilken modell du har direkt på verktyget (exakt var ser du på bilden nedan).

 

 

Om du har en apparat av någon av de modeller som anges, kan din apparat påverkas. För att kontrollera detta, gå vidare till steg 2. Om din apparat inte är någon av dessa modeller påverkas den inte. VIKTIGT: Ägare av modellen GWS 24-230 JVX Professional med bromsar, vars vinkelslip – oavsett produktionsperiod – reparerades mellan januari och november 2016, ta direkt kontakt med vår servicetelefon.

2. Kontrollera om din apparat berörs:

Ange apparat- och serienummer för din vinkelslip i följande kontrollformulär. Var på apparaten du hittar dessa visas i följande bild. Observera att båda fälten måste vara ifyllda.

 

 

Vår kostnadsfria servicetelefon är tillgänglig enligt följande: +46 8 750 16 00 (Måndag - Fredag, 08:00 till 17:00)

  

Frågor och svar

Hur kan jag ta reda på om min vinkelslip berörs?

Bosch Power Tools vidtar en frivillig säkerhetsåtgärd för ett begränsat antal stora vinkelslipar. Den omfattar modeller i serierna GWS 20, GWS 22, GWS 24, PWS 20, PWS 1900 och PWS 2000 som tillverkats mellan juni och augusti 2016 samt modellen GWS 24-230 JVX Professional med broms från produktionsperioden februari till oktober 2016. För nio länder (Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Polen, Spanien, Rumänien, Ryssland, Indien, Vitryssland) gäller dessutom: Dessutom återkallas som en säkerhetsåtgärd även GWS 24-230 JVX Professional som reparerats mellan januari och november 2016. För att kontrollera om din vinkelslip är berörd, behöver du apparat- och serienumret för den. Denna information kan hittas på märkskylten på din apparat. Var typskylten finns exakt kan du se på hemsidan. Här kan du även kontrollera om din enhet påverkas i realtid. Alternativt når du våra medarbetare direkt på startsidan där kontaktalternativ finns angivna.

  

Varför genomför Bosch Power Tools denna säkerhetsåtgärd?

Inom ramen för våra kvalitetssäkringsåtgärder har vi fastställt att kapskivan kan lossna under drift på grund av en felaktig komponent hos ett begränsat antal vinkelslipar. Man kan därför inte utesluta att det i sällsynta fall kan leda till skärsår eller stötar. Enligt vårt ansvar gentemot dig som kund, har vi beslutat att som en försiktighetsåtgärd återkalla den berörda apparaten och reparera den eller ersätta den med en ny apparat. Reparation eller byte är självklart utan kostnad för dig.

 

Vad behöver jag göra om min vinkelslip berörs?

De berörda vinkelsliparna får med omedelbar verkan inte längre användas eller lämnas vidare. Bosch Power Tools erbjuder en kostnadsfri reparation eller – om detta inte är tekniskt möjligt – ett byte av berörda verktyg. På vår startsida hittar du kontaktmöjligheter och/eller information om hur du praktiskt utför återsändning och reparation/byte i ditt land.

 

Min vinkelslip har reparerats under tiden. Kan den också vara berörd?

Besvaras beroende på land –

a) Om apparaten köpts i Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Polen, Spanien, Rumänien, Ryssland, Indien eller Vitryssland kan även GWS 24-230 JVX Professional som reparerats mellan januari och november 2016 vara berörda. Det handlar totalt om max 100 verktyg. Bosch Power Tools erbjuder byte eller reparation utan kostnad för de apparater som är berörda.

b) Om apparaten köpts i ett annat land än de som nämns under a) är apparater som genomgått reparation eller underhåll inte berörda.

 

Min vinkelslip berörs, men fungerar bra. Måste jag lämna tillbaka den ändå?

Ja, du måste lämna tillbaka vinkelslipen ändå. De berörda vinkelsliparna får med omedelbar verkan inte längre användas eller lämnas vidare. Bosch Power Tools erbjuder en kostnadsfri reparation eller – om detta inte är tekniskt möjligt – ett byte av berörda verktyg. På vår startsida hittar du kontaktmöjligheter och/eller information om hur du praktiskt utför återsändning och reparation/byte i ditt land.

 

Hur lång tid tar det tills jag får en ny?

Vi anstränger oss självklart för att reparera eller byta ut berörda apparater så fort som möjligt.

 

Tills när behöver jag ha anmält mig för den här åtgärden?

Åtgärden är tidsbegränsad.

Läs mer

<< Föregående